A budapesti karate vb valójában rendezvények sokasága lesz…

A budapesti karate vb valójában rendezvények sokasága lesz…

Az őszi karate világbajnokságot több olyan esemény teszi teljessé, amelyek önmagukban is komoly nemzetközi rendezvények. Lesz sportági kongresszus, bírói tanfolyam és vizsga közel 400(!) résztvevővel, és a para-karatésok világbajnoksága is speciális szervezési-rendezési feladatokat igényel. Az előkészületekről Falusi Márton, a Magyar Karate Szakszövetség (MKSZ) alelnöke számolt be, aki a szövetség részéről a vb főszervezője.

Újabb rangos világversenyt rendez Magyarország. Az atlétikai világbajnokság után,  október végén, ismét Budapest lesz egy olyan vb-nek a házigazdája, amelyen csaknem 150 ország versenyzői indulnak, ez a karate-világbajnokság. Az eseménynek a Papp László Budapest Sportaréna ad otthont. Magát az október 24. és 29. között sorra kerülő főeseményt megelőzi egy bírói tanfolyam és vizsga, valamint a Karate Világszövetség (WKF) kongresszusa – tudtuk meg Falusi Mártontól.

„Arra számítunk, hogy 120-150 ország képviselteti magát a vb-n. Érdekesség, hogy a bírói tanfolyamon várhatóan 400-an vesznek részt. Ez önmagában például komoly logisztika elé állít minket. A vizsgához küzdőfelek is kellenek, erre úgy készülünk, hogy külföldről direkt ezért érkezik több karatés a meghívásunkra. Mindent egybevetve kijelenthető: Magyarországon ilyen nagy világverseny ebben a sportágban nem volt még” – mondta a sportvezető.

Az előttünk álló időszakban egy roadshow is népszerűsíti a világbajnokságot és a karatét.

„Ezzel az a célunk, hogy minél többen ismerkedjenek meg a sportággal, legyenek kíváncsiak a magyarok az októberi világbajnokságra, és minél több embert vonzzon be ez a küzdősport, kortól függetlenül. A karate ugyanis szabadidősportként is űzhető” – tette hozzá Falusi Márton.

A szervezők külön készülnek a para-karatésok versenyeztetésére is a világbajnokság alatt.

„Az egészségügyi és a szállítási feladatok is speciálisak esetükben. Külön edzéshelyszíneket, edzőpartnereket, adott esetben ápolók jelenlétét kell biztosítani, ez a területe a vb-nek már önmagában szinte egy külön rendezvénynek minősül, szervezői oldalról.”

A karate világbajnokság zökkenőmentes lebonyolítását önkéntesek százai segítik majd. Az önkéntes programnak egyébként – ahogy a nagy világversenyek esetében lenni szokott – van egy hazai és egy nemzetközi oldala is. 

További hírek és jegyinformációk: karatebudapest2023.hu

Close Menu